Saté
Saté wordt warm gehouden. Bali
Saté wordt warm gehouden. Bali

De originele betekenis van saté is een ‘houten prikker met stukjes vlees’. Het gaat dus echt om het vlees dat op een bepaalde manier gesneden en geserveerd wordt.

Een van de vroegste foto's van een satéverkoper verscheen omstreeks 1870 in Java, Nederlands-Indië. Saté kan zich toen hebben ontwikkeld door Javaanse straatverkopers als een bewerking van de Indiase kebab. De introductie van saté viel samen met een toestroom van Indiase en Arabische handelaren en immigranten vanaf de 18e eeuw.

In Indonesië wordt saté (Opmerking. De uitspraak van 'saté' is met de klemtoon op 'sa')! van heel klein gesneden geiten- of kippenvlees gemaakt. In Nederland vooral van brokken, vetloos varken of kip.

In Indonesië bestaat een portie saté uit minstens 10 stokjes door, meestal een Madurees, op houtskool geroosterd en opgediend vergezeld van lontong, dat is in pisangbladeren gekookte rijst, tezamen met ketjapsaus bij de saté kambing of... pinda-ketjapsaus bij de saté ayam, waarbij gesnipperde rode ui, cabe rawit en atjar ketimun geserveerd wordt. De verkoop van saté is een monopolie van de Madurezen, hoewel er op het eiland Madura nauwelijks saté gegeten wordt. Daar houdt men het op maïs en vis.

In Nederland bestaat een portie saté uit slechts drie stokjes met daaraan gefrituurde of gebakken hompen vlees en opgediend met al dan niet warm stokbrood, wat groene blaadjes voor het gezonde uiterlijk, wortel of een andere salade en het geheel uiteraard bedekt met een dikke laag pindasaus, dat zich zo heerlijk van het bord laat vegen met stokbrood. Op een warme zomeravond, wordt er nog wel eens tijdens de B.B.Q. in achtertuintjes iets gemaakt wat op echte saté lijkt, doordat de manier van roosteren overeenkomt. Maar aangezien er bij dit barbecueën veelal rijkelijk alcoholhoudend vocht vloeit, lijkt dit gebeuren vaak meer op een crematie, opgefleurd met pindasaus.

Geen toegevoegde suikers, geen palmolie en
zoutarm.

Saté ayam
Saté ayam
Saté kambing
Saté kambing
Sateetjes even omdraaien.
Sateetjes even omdraaien.
Saté van mosselen
Saté van mosselen

Een heerlijke kipsaté maar dan op een hele eigentijdse wijze gemaakt. Anders ...maar meer de Indo Style.

In Indonesië wordt deze saté gemaakt van geitenvlees. Wij gebruiken meestal lamsvlees. Saté Kambing is heerlijk met witte rijst maar ik zelf vind deze saté het lekkerste met lekkere koude blokjes lontong.

Saté gemaakt van stukjes kippenvlees.

Een heerlijke saté van mosselen welke hier in Nederland, redelijk onbekend is. Toch zou ik het eens proberen want het is echt lekker en zeker een fijn gerecht voor de visliefhebber.

Saté lemak met een portie bamie
Saté lemak met een portie bamie
Saté Ikan
Saté Ikan

Deze saté is niet zo bekend en is gemaakt van heerlijke stukjes, gemarineerd, spek.

Sate lilit is een saté variant in Indonesië, afkomstig uit de Balinese keuken. Deze saté is gemaakt van gehakt varkensvlees, vis, kip, rundvlees of zelfs schildpadvlees. Het recept waarover wij het hier hebben, wordt gemaakt met vis.

Saté prentoel daging cincang
Saté prentoel daging cincang
Saté udang
Saté udang

Beb Vuyk noemt het saté prentoel, maar is ook bekend als saté lilit. Deze saté is van gehakt.

Een heerlijke Indonesische snack: Geroosterde saté van grote garnalen. Recept voor 4 pers. 3 á 4 st.pp