Gouden tips

Verse gember
Verse gember

Verse gember

Wist je dat je verse gember heel goed in kunt vriezen? Rasp de bevroren gember over je gerecht en de rest leg je weer terug in de vriezer. Zo heb je weken plezier van je verse gemberwortel.

Knoflook
Knoflook

Knoflook pletten niet pellen

Plet een knoflookteen met de platte kant van je mes. Op deze manier kan je de schilletjes heel gemakkelijk verwijderen. Even hakken en het is klaar voor gebruik.

Rasp
Rasp

Rasp

Met een rasp kun je veel meer dan enkel kaas raspen. Ook komkommer, knoflook, gember, appel, aardappelen en tomaten laten zich goed raspen.

Verse vis
Verse vis

Verse Vis

Verse vis herken je aan een aantal punten: Het ruikt niet, verse vis stinkt niet. Hij voelt stevig aan, de ogen zijn helder van kleur en de kieuwen zijn roze of helderrood. Voldoet je visje niet aan deze kenmerken?, laat hem dan lekker liggen.

In de koelkast bewaren
In de koelkast bewaren

Bewaren van exotisch fruit

Bewaar exotisch fruit zoals ananas en mango nooit in de koelkast. Ditzelfde geldt voor tomaten, aubergines en avocado’s. Ze verliezen smaak en textuur in de koelkast. En dat is echt wel zonde.

Te veel zout?
Te veel zout?

Te veel zout toegevoegd? Zo red je elk gerecht

Verdubbel het recept: Het recept verdubbelen, maar de hoeveelheid zout hetzelfde laten, is de meest voor de hand liggende oplossing. Het teveel aan eten kun je invriezen, of de volgende dag als lunch eten.

Andere smaak toevoegen: Ook kun je de zoute smaak neutraliseren door een andere sterke smaak toe te voegen. Denk hierbij aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.

a bowl of chili sauce with limes and limes
a bowl of chili sauce with limes and limes

Eten te pittig?

Als jouw soep, curry of Indisch hapje te pittig is geworden, kun je het beste wat zuivel toevoegen. Zuivel werkt verkoelend en haalt een deel van de pit uit je gerecht. Room, volle melk, crème fraîche of zelfs een lepel kwark zijn hier ideaal voor. Volvette kokosmelk werkt overigens ook heel goed. Je kunt de zuivel direct door het gerecht roeren.

Ook zoet is een mooie tegenhanger van de pittige smaak, het is dan niet voor niets een geliefde smaakcombinatie in de Aziatische keuken. Als bijvoorbeeld je curry of wokgerecht te pittig zijn, kun je er een lepel honing of een schepje suiker aan toevoegen. De pittige smaak verdwijnt niet als sneeuw voor de zon, maar de zoet-pittige smaak voelt vele malen prettiger op de tong. Toch wel een goede tip ….. toch?

Watertest
Watertest
Eieren nog goed? Doe de De watertest:
  • Plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers.
  • Op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.
  • Blijven de eieren drijven dan zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.

Kruiden en specerijen zijn de basis van ieders kookkunsten. Lees hier de pagina over kruidenmixen >>>

Waaruit bestaan de bekende kruidenmixen van o.a. Verstegen, Euroma, Silvo, Lucculus of Conimex. Ach, als je deze pagina leest kan je de kruidenmixen vanaf nu gewoon zelf maken! De hoeveelheden zijn uiteraard per kruidenmengsel verschillend en ook afhankelijk van persoonlijke smaak. Deze kruiden zijn een richtlijn voor de veel gemaakte combinaties per keuken en/of smaak.

five gray spoons filled with assorted-color powders near chilli
five gray spoons filled with assorted-color powders near chilli