Saté kerang - saté van mosselen
Saté kerang - saté van mosselen

Saté kerang

Ingrediënten:

1 kg mosselen (schoongemaakte)
2 dl water
olie
stukje asem (ter grootte van 2 walnoten) of een flinke eetlepel asemsiroop
3 teentjes knoflook
1 ui
1 theel. rietsuiker
4 salemblaadjes

Bereiding:

Snijd de knoflook en ui in grove stukjes, zet ze op met het water, de asem, suiker en de salemblaadjes. Kook hierin de mosselen ongeveer in 6/8 minuten. Vergeet niet af en toe te schudden.
De schalen openen zich vanzelf; de mosselen waarvan de schalen zich niet openen, direct weggooien. Haal de mosselen uit de schaal, steek ze met 6 of 8 stuks tegelijk aan een satépen, smeer ze in met wat olie en bestrooi ze met wat peper.

Rooster ze in de oven/grill of...... op een houtskoolvuurtje in enkele minuten goudgeel. Eet deze heerlijke saté met citroensap of met een ketjapsausje.

Ketjapsaus

Ingrediënten:

2 gesnipperde teentjes knoflook
1 theelepeltje sambal oelek
2 eetl. ketjap manis
1/2 eet. azijn of citroensap

Wrijf de knoflook samen met de sambal fijn, giet er de ketjap bij en de azijn of het citroensap. Goed roeren en deze heerlijke ketjapsaus is klaar.