Saté lemak
Ingrediënten:
1 kg. spek zonder zwoerd of een stukje buikspek
1 grote gesnipperde ui
1 grote teen knoflook
1 theel. ketoembar
1/2 theel. laos
2 theel. rietsuiker of een stukje gula djawa
1 theel. sambal (echt pedis??...2 theel sambal oelek)
zout
peper
2 eetl. ketjap manis.
Houten satéstokjes (laat de stokjes minstens 2 uur in het water liggen dan verbranden ze niet zo snel op de BBQ).
Bereiding:
Vlees in niet al te grote stukken snijden. Zout en peper doe je over het vlees, doe alle andere ingrediënten in een kom en goed mengen met de ketjap.
Hierna doe je alles bij het spek en weer goed mengen. Laat dit minstens een halve dag maar liever 1 nachtje in het vlees intrekken.
Spek aan de stokjes rijgen. Daarna op gloeiend houtskool rustig roosteren. Kan natuurlijk ook eventueel onder de grill in de oven.