Als vleessoorten worden in Indonesië voornamelijk rund- en het goedkopere karbouwenvlees gebruikt, dat op dezelfde wijze als rundvlees wordt bereid. Kalfsvlees is wel verkrijgbaar, maar wordt minder vaak gebruikt. Ook geitenvlees wordt veel gegeten, schapenvlees en lamsvlees veel minder.

In bepaalde kringen, o.a. door de Chinese bevolkingsgroep en in de Christenstreken wordt varkensvlees gegeten. Hoewel door de Islamieten het eten van varkensvlees is verboden, kan men vrijwel overal -met uitzondering van enkele streng Islamitische streken - op de pasars varkensvlees kopen. Zeker in de grote steden.

Vlees wordt gebakken en gestoofd in het vleesvocht, zoals in de Europese keuken, met daarnaast een veelvuldig gebruik van kruidige sausen, veelal met toevoeging van santen. Vlees is in Indonesië niet van die kwaliteit als het vlees hier. Toch zal men zelden of nooit taaie vleesgerechten voorgeschoteld krijgen. Het geheim van de malsheid zit in de bereidingswijze. Vlees wordt vrijwel altijd gemarineerd. Men gebruikt hiervoor een papje van asem, al of niet met andere kruiden en zout, waarmee het vlees wordt ingesmeerd en enige uren te marineren wordt gezet.

De asem werkt op de celwanden van het vlees in en maakt het daardoor malser. Bovendien geeft de asem aan het vlees een bijzondere frisse en aangename smaak.

Bali - Babi Guling
Bali - Babi Guling
Varkensvlees

Wie naar Bali gaat, moet eigenlijk ook eens Babi Guling proberen. Geroosterd varken aan het spit. Dit is een zeer bekend en geliefd gerecht van het eiland. Het varken wordt gevuld met een mix aan kruiden en specerijen, terwijl de huid wordt ingesmeerd met koenjitsap. Daarna wordt het varken boven een houtvuur geroosterd. Nu gaan wij deze lekkernij zelf maken maar niet met een heel varken aan het spit, maar wel met een goed alternatief.

Babi pangang
Babi pangang

Lekker geroosterd varkens vlees met een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Zoet en zout tegelijk. Babi pangang zelf maken is niet moeilijk.

Babi kecap
Babi kecap

Heerlijk, enigszins zoet, vleesgerecht met lichte gembersmaak. Niet zo moeilijk om te maken en niet zo heel veel werk. Daardoor een populair gerecht om voor de eerste keer, een Indonesisch gerecht op tafel te kunnen zetten.

Babi merah
Babi merah

Een niet te versmaden varkensvlees gerecht in een kruidige kokossaus. Lekker met nasi putih (gewoon witte rijst)

Lekker en kruidig varkensvlees gerecht met een lichte gembersmaak.

Babi pee
Babi pee

Pittig varkensvleesgerecht met groenten.

Babi pedis dan daun papya
Babi pedis dan daun papya
Orgineel Babi rica rica gerecht
Orgineel Babi rica rica gerecht
Indisch stoofpotje met varkensvlees en aardappelstukjes
Indisch stoofpotje met varkensvlees en aardappelstukjes

Dit is een heerlijk varkensvleesgerecht. Doorregen speklappen zijn het lekkerst voor de bereiding van babi rica rica en in Indonesië wordt dit gerecht nog altijd met dit vette varkensvlees gemaakt. Omdat we tegenwoordig op de calorieën letten, kunnen de speklappen worden vervangen door bijv. hamlappen. Ik stel wel nadrukkelijk dat het gebruik van deze magerder soorten varkensvlees afbreuk doet aan de originele smaak van dit super lekker gerecht. Het heeft een heel eigen en frisse smaak. Zeker het proberen waard!

Lekker en kruidig varkensvlees gerecht met een lichte gembersmaak.

Frikandellen op Indische wijze
Frikandellen op Indische wijze

Specaal voor de kids; Een Indisch vrouwtje heeft me dit recept ooit 'ns toegestuurd. Tja,ik dacht ....nu gaat het gebeuren. Hollandse frikandellen op Indische wijze klaargemaakt. Dat kan dus nooit wat zijn. Toch maar eens gemaakt en ik moet eerlijk zeggen, het is verrassend lekker. Ik denk dat de kinderen, deze frikandellen met smaak zullen eten en zeker geen frikandel meer willen hebben van een snackbar. Gewoon eens proberen. Echt niet verkeerd.

Een lekker stuk Indisch spek
Een lekker stuk Indisch spek

Wat is nu lekkerder als je eigen vlees bereiden voor op de boterham? Zoals jullie wellicht weten, experimenteer ik nog wel eens met de recepten en ik moet zeggen, het gaat me best goed af. Meestal gebruik ik wel een basis en daarvan ga ik dan afwijken en ontstaat er iets nieuws. Zo ook dit recept. Als ik jullie was, zou ik het zeker proberen want moeilijk is het niet maar ooooo.... zo lekker.

Speklappen
Speklappen
Tulang iga babi (spareribs) Indische spareribs of krabbetjes
Tulang iga babi (spareribs) Indische spareribs of krabbetjes

Lekker gekruide Indische speklapjes. Lekker om te eten met nasi goreng of gewoon op een boterham.

Wie vindt dat nou niet lekker. Spareribs. Maar dan op Indische wijze klaargemaakt. Voor op de BBQ of thuis onder de grill.