In Indonesië wordt voornamelijk rund- en het goedkopere karbouwenvlees gebruikt, dat op dezelfde wijze als rundvlees wordt bereid. Kalfsvlees is verkrijgbaar, maar wordt minder vaak gebruikt. Ook geitenvlees wordt veel gegeten, schapenvlees en lamsvlees veel minder. De recepten voor geiten en schapenvlees zijn hetzelfde.

In Nederland maak je rendang altijd van rundvlees, nooit van iets anders. En toch, heb je ook rendang van kippenvlees en hardgekookte eieren. Maar ik wil je erop wijzen dat rendang welke gemaakt is van rundvlees, wel de juiste smaak en structuur heeft en is niet te vergelijken met de rendang die gemaakt is met kippenvlees. In Indonesië wordt de lekkerste rendang gemaakt van buffelvlees, ofwel karbouw. Hoe meer aandacht je besteedt aan het sudderen, hoe beter je rendang wordt. Eigenlijk moet je elke 5 minuten draaien, proeven, kruiden toevoegen. En, niet te vergeten: gebruik verse kokosmelk.

De karbouw als trekdier en als vlees ter vervanging van rundvlees en als melkproducent.
De karbouw als trekdier en als vlees ter vervanging van rundvlees en als melkproducent.
Rundvlees
Abon sapi
Abon sapi

De ouderen onder ons kennen het waarschijnlijk onder de naam "Apenhaar" of eh......"apehaar ?". Echt lekker is het. Abon sapi is gedroogd, gekruid vlees dat in ragfijne draadjes uiteen wordt getrokken. Ook zo verrukkelijk op een sneetje wittebrood.

Brongkos daging
Brongkos daging

Gestoofd en gekruid rundvlees met santen. Eventueel kan er groenten bijgedaan worden bijv. kouseband of boontjes.

Daging age
Daging age
Daging brambang
Daging brambang

Rundvlees gerecht met een milde smaak van kokos.

Reepjes gestoofd rundvlees met uien

Sapi goreng bawang parika
Sapi goreng bawang parika

Lekker gekruid rundvlees met stukjes grof gesneden ui en paprika.

Kruidige hachee van rundvlees, uien, lombok en kokos.

Daging bumbu Bali
Daging bumbu Bali

Behoorlijk pittig en smaakvol gestoofd rundvlees.

Dendeng blado
Dendeng blado

Knapperig stukjes "pedis" vlees, met limoen, lombok en tomaat.

Lidah sapi saus tomat
Lidah sapi saus tomat
Making opor daging
Making opor daging

(runder) tong in tomatensaus.

Opor daging is een echt Indisch stoofpotje en het lijkt best wel een beetje op rendang maar, is toch een tikkeltje anders. Dit gerecht wordt veel gegeten in Indonesië.

Palaro Moluks rundvlees gerecht
Palaro Moluks rundvlees gerecht
Rendang
Rendang

Gebakken rundvlees met saus van specerijen en kruiden. Palaro is een Moluks vleesgerecht.

Stukjes gestoofd rundvlees in een pittige saus van kokos en sambal. Rendang is het meest bekende gerecht uit de Indonesische keuken en wereldberoemd.

Empal
Empal

Heerlijk gekruid en gebakken schijfjes rundvlees.

Rendang padang en lontong
Rendang padang en lontong

Een origineel gerecht van het Indonesische eiland Sumatra, waarin flink met lomboks en rawits wordt gestrooid. Stukjes gebraden mals rundvlees, in een pittige saus van rawits, lomboks, sambal en kokos. De toegevoegde tamarinde (asem) zwakt de gepeperde smaak enigszins af. Geen wonder dat Rendang Padang nog altijd een van de meest gewilde gerechten op Sumatra is!