Vele bijgerechten bij het Indonesisch eten.
Vele bijgerechten bij het Indonesisch eten.

De Indonesische keuken kent enorm veel bijgerechten. Vele ervan zijn bedoeld om in kleine hoeveelheden samen met een ander gerecht te worden gegeten.

De verschillende soorten atjar (Indonesisch tafelzuur), horen daarbij en ook diverse variaties met pinda's en andere drooggebakken ingrediënten. O.a worden gebakken uitjes (bawang goreng), seroendeng, sambal goreng kentang kering (hete frietjes) en kroepoek (krupuk) erbij gegeten. Het is dus altijd handig om een schaaltje van deze strooiseltjes en kroepoek bij je rijsttafel te serveren.

Veel van de bijgerechten kunnen zelfs als hapje tussendoor gegeten worden. Bijvoorbeeld wat kroepoek of wat Indische frietjes bij de tv. Zo lekker.

Bijgerechten
baked onions - bawang goreng
baked onions - bawang goreng

Gebakken uitjes zijn heerlijk bij de Nasi- en Bami -goreng en mogen bij de rijsttafel zeker niet ontbreken. Over de satésaus mag het zeker niet ontbreken. Strooi de uitjes pas vlak voor het opdienen over het gerecht. Dan blijven ze lekker knapperig.

Krupuk udang
Krupuk udang

Kroepoek is een gerecht wat je eigenlijk nooit echt zelf maakt. Het is echter mogelijk in de toko (en nu zelfs in div. supermarkten) gedroogde ongebakken kroepoek te kopen en die dan zelf thuis te bakken. Kroepoek is dun en hard als het ongebakken is en wordt krokant en luchtig als het gefrituurd is. Kroepoek udang/oedang is gemaakt met garnalen, en daarom kunt u ze uitstekend bakken in olie. Kroepoek emping is gemaakt van noten/vruchten, smaakt iets bitterder en is veel kleiner. De bereidingswijze is echter hetzelfde.

Kentang goreng is een lekker bijgerecht voor bij de rijst. Deze Indische frietjes zijn natuurlijk ook gewoon te koop bij een toko of gewoon bij een supermarkt maar, zelf gemaakt zijn ze toch wel erg lekker en zo veel werk en moeilijk is het echt niet.

Pangsit goreng
Pangsit goreng

In de Indonesische keuken zijn de Indische hapjes een absolute must. Op verjaardagen en andere feestelijke gelegenheden worden altijd schalen vol indische snacks zoals pasteitjes, loempia of risolles gepresenteerd. Op deze website een lekker recept van pangsit. Pangsit is eigenlijk een Chinees recept, maar in de Indische keuken zul je het ook vaak aantreffen. Bovendien is de pangsitvulling van dit recept Indisch/Chinees.

Pisang goreng in de wadjan
Pisang goreng in de wadjan

Eén van de bekendste gerechten uit de Indonesische keuken is de Pisang goreng, oftewel, de gebakken banaan. Het is een traditionele snack in Indonesië die je in alle soorten en maten tegenkomt. Het wordt daar vooral op straat gegeten.

Zo lekker. Perkedel daging kentang
Zo lekker. Perkedel daging kentang

Eén van die heerlijke bijgerechten uit de Javaanse keuken is de Perkedel daging kentang oftewel, een heerlijk aardappelkoekje met rundvlees. Een lekker tussendoortje of natuurlijk met rijst.
Deze koekjes kunnen warm/lauw gegeten worden, maar koud is dit Javaans gerecht ook niet te versmaden..

Indonesian macaroni
Indonesian macaroni

Hoe macaroni in Indonesië terecht is gekomen zal voor mij altijd wel een raadsel blijven en geen flauw idee hoe dit ontstaan is, maar alle Indische families kennen dit gerecht. Dit recept is goed te bereiden en zo gemaakt. Ik ben me ervan bewust dat ieder z'n eigen variant hierop heeft maar laten we ervan uitgaan, dat dit gewoon een goede basis is voor deze heerlijke "Indische" macaroni schotel.

Gado gado. Een mix van koude groenten
Gado gado. Een mix van koude groenten

Gado gado is een traditioneel Indonesisch gerecht gemaakt van diverse groenten. vaak wordt er gebruik gemaakt van sperziebonen, spitskool, taugé wortel, gekookte aardappel etc. Deze groenten worden geserveerd met rijst, ei en wordt overgoten met pikante pindasaus. Gado gado betekent letterlijk 'mix'.