Atjar - acar
Atjar - acar
Zuren en acar (atjar)

In Nederland wordt het woord nog volgens de oude Nederlands-Indische spelling geschreven; in de moderne Indonesische spelling wordt het woord nu geschreven als acar.

Er zijn verschillende categorieën atjars.

  • De zure smaak kan door inmaak en gisting van de gebruikte groenten zijn verkregen.

  • Vaak wordt echter een atjar gemaakt met azijn, waaraan nog allerlei ingrediënten kunnen worden toegevoegd: olie, zout, suiker en een keur aan Indische kruiden, met name koenjit (kurkuma), waardoor de atjar een gele kleur krijgt.

  • Zijn er meerdere groenten gebruikt, dan spreekt men van atjar tjampoer (acar campur; dit betekent "gemengd zuur").

  • Atjars kunnen ook gemaakt zijn op basis van vlees, vis of eieren.

Groenten die voor een groenten atjar bruikbaar zijn, zijn stevige soorten zoals witte kool, wortel, ui en paprika, maar ook Chinese kool en komkommer.

Atjars worden als bijgerecht gebruikt om hun frisse smaak, die een contrast vormt met de vaak gekruide Indische gerechten. Dit wil niet zeggen dat zij zelf ongekruid zijn. Een atjar kan zelfs van Spaanse pepers worden gemaakt, en is dan scherp van smaak.

acar
acar
Frisse komkommer salade
Frisse komkommer salade

Wat ik vaker bij de nasi goreng eet of bij een ander lekker Indisch gerecht is Acar campur (Atjar tjampoer) of atjar ketimoen (atjar van alleen komkommer). Eigenlijk moet ik atjar tjampoer schrijven als acar campur volgens de moderne Indonesische spelling. De atjar tjampoer die ik eet, komt echt niet van Conimex of van een ander bekend merk maar die maak ik vrijwel altijd zelf. Dat is eigenlijk heel gemakkelijk en op zich niet zo veel werk. Het is voornamelijk het vele snijwerk van de groenten.

In principe ga ik uit van een kilo schoongemaakte groenten waarbij ik altijd witte kool of spitskool gebruik en dan tenminste 3 van de volgende soorten: snij- of sperziebonen, wortel, paprika, bloemkool, taugé, komkommer.

Is een frisse en licht pittige komkommersalade. Heerlijk bij o.a rendang of gewoon bij de saté.

Taugé
Taugé

Is een lekkere salade gemaakt van taugé.

Stukjes tomaat
Stukjes tomaat

Deze Indische tomatensalade is een lekkere frisse salade voor de warmere dagen. Heerlijk bij een barbecue of gewoon als bijgerecht bij de maaltijd of rijsttafel.