Ketimun
Ketimun

Acar ketimoen/ketimun

Ingrediënten:

2 grote en verse komkommers
200 ml azijn (wit)
1 rode lombok
1 ui
2 eetl. rietsuiker
2 eetl. olie
zout

Boemboe:
3 teentjes knoflook
4 kemirienoten
4 cm kunyit of 1 theelepel kunjit poeder
5 cm gember (djahé) of 1 theelepel poeder

Bereiding:

Snijd eerst de ongeschilde komkommers in kleine stukjes. Bestrooi deze met zout en laat de komkommer goed uitlekken. Snijd de ui en de lombok zeer fijn. Wrijf in de tjobek of maal de ingrediënten voor de boemboe fijn tot een pasta.

Verhit in een wok/wadjan de olie en fruit hierin de boemboe samen met de ui voor ongeveer 2 minuten. Vergeet niet goed te roeren, want het brand zo aan!

Voeg dan de azijn, de suiker en de lombok toe en laat het eventjes aan de kook komen. Warmtebron uitzetten en nu de komkommer toevoegen en het geheel laten afkoelen.