spekuk of lapis legit.
 spekuk of lapis legit.

Hoewel Indonesiërs graag een hapje tussendoor eten, zijn ze niet zulke liefhebbers van gebak, koekjes en taartjes zoals wij die kennen. Bijna elke maaltijd wordt met vers fruit besloten. Bovendien zijn zuivelproducten in Indonesië nogal schaars en erg prijzig. Zoete gerechten en gebak worden voornamelijk gegeven als tussendoortje.

Niet zo heel bekend is de Indische zoete keuken. Natuurlijk..... iedereen kent wel de spekkoek en pisang goreng, maar wie weet nog wat kelepon of kwee lapis is? Om de kennis van de recepten niet verloren te laten gaan en voor een breder publiek open te stellen, heb ik enkele van deze klassieke recepten voor u verzameld, uitgeprobeerd, enigszins aangepast en op deze receptensite voor u geplaatst. Wilt u de maaltijd afsluiten met koffie dan past daar natuurlijk wel gebak bij, bijvoorbeeld spekkoek of berdapan. Nu, kunt u deze lekkernij zelf maken.

Zoetigheden
Klepon
Klepon
Kolak
Kolak

Klepon is een zoet, Indisch hapje, gemaakt van onder andere kokos en bruine palmsuiker (gulah djawah). Het is erg lekker als een Indisch koekje bij de thee of als nagerecht na een uitgebreide Indische rijsttafel. Bovendien ziet het er ook nog ´ns erg feestelijk uit.

Kolak of Kolek is een Indonesisch nagerecht op basis van palmsuiker of kokossuiker, kokosmelk en pandanblad.

Kue nastar
Kue nastar
Roti kukus
Roti kukus

In Indonesië zelf, zijn de ananaskoekjes erg geliefd. De Indonesische naam is Kue Nastar. Het is overal in Indonesië te koop maar wordt vooral gebakken tijdens de twee belangrijkste feestdagen: Kerst en Suikerfeest.

Een heerlijke Indische cake. Het is een luchtige, ronde cake die niet moeilijk te maken is.

kek lapis - spekkuk
kek lapis - spekkuk

Spekkoek (Indonesisch: spekuk, Maleis kek lapis) is een Indische cake- of koekachtige lekkernij. De naam verwijst naar de afwisselen donker en licht gekleurde lagen, die wat aan spek doen denken.

Broodpudding
Broodpudding

Een lekkernij uit het oude Indië