Kaki lima
Kaki lima
Soep

In Indonesië zie je ze bijna overal op straat: de borden met bakso voor zo'n 5000 RP. Voor een paar cent (€0,35) kun je op bijna elke straathoek een heerlijk bakje soep eten. Bakso is een soort bouillon met hele grote rundvleesballen en vaak met kroepoek of ander gefrituurde deegwaren geserveerd.

Soep wordt in Indonesië vaak gezien als een bijgerecht. Soep.... samen met rijst etc. Behalve de soto ayam. Die wordt ook vaker 's morgens gegeten. Natuurlijk, weer met rijst.

Streetfood - Bakso sop
Streetfood - Bakso sop
Bami godok -Bami sop
Bami godok -Bami sop

Bakso Soep (of Bakso sop of Bakso soto) is een Indische soep met "Bakso balletjes". Deze balletjes zijn kant en klaar te koop in iedere toko maar wij gaan ze zelf maken. Niet zo moeilijk hoor.

Bami Godok is een heerlijke bamisoep uit Java.

Soto Ayam
Soto Ayam

Soto ayam (kippen soep) is natuurlijk een echt Javaans gerecht. Toch heb ik deze variant nooit in een Indonesisch kookboek gezien, of in een Indonesisch restaurant of eethuisje gegeten. Maar dit recept heb ik ergens op een kladje gevonden en laten lezen aan een ouder Javaans vrouwtje. Dit is een echt Javaans recept welke ook op internet (wel in een andere vorm) te vinden is. Soto is een soep, waar een aantal bijgerechten bij geserveerd worden.
Die kun je naar believen in de soep doen - niet alles door elkaar hutselen, maar juist gescheiden houden! Zo is iedere hap weer anders.

Soto kambing
Soto kambing

Een traditionele soep gemaakt van lamsvlees.

Een heerlijke Indische gekruide tomatensoep

Sop tomat
Sop tomat