Kare domba
Kare domba

Kare Domba

Ingrediënten:

1/2 kg. lamsvlees
1 theel. koenjit poeder
3 grote uien
3 teentjes knoflook
1 spriet sereh
2 salam blaadjes
4 djeroek poeroet blaadjes
3 rode lomboks
1 theel. laos poeder of 2 verse schijfjes
2 theel. ketoembar
3 kemirienootjes
1 blokje santen (flinke grote eetlepel)
zout naar smaak
plantaardige olie

Bereiding:

Snijd het vlees in blokjes. Pel de uien en de knoflook en snijd ze zeer fijn. Lomboks in ringentjes snijden en de pitjes erin laten (lekker pedis). Maak de uien, de knoflook, de lomboks en de kemiries fijn in een tjobek (vijzel) en meng de laos, de ketoembar en djinten en de koenjit erdoor. Kneus de sereh en leg bovenaan de stengel een knoop in.

Verhit de olie in een wadjan en fruit de uienmassa en de sereh erin aan.

Bak de stukjes vlees rondom bruin in het kruidenmengsel. Voeg de salam en djeroek poeroet en peper en zout naar smaak toe en zoveel kokend water dat het vlees half onder het vocht staat. Laat het vlees in ongeveer 1½ uur zachtjes gaarstoven. Los de het blokje santen op in de saus. Zonodig af en toe een beetje water toevoegen.

Garneren met kleine bosui ringetjes.