Kommetje rijst
Kommetje rijst

Rijst

Rijst is voor Indonesiërs het hoofdvoedsel. Ze eten het ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Zonder rijst is de maaltijd niet compleet.

In het algemeen worden in Indonesië alle gerechten koud opgediend, slechts de rijst is warm. Dit komt door de gewoonte om 's morgens voor dag en dauw naar de pasar (markt) te gaan en daarna meteen te koken. In het tropische hete klimaat is alle voedsel aan snel bederf onderhevig. Het eten wordt daarna op tafel gezet met daaroverheen een beschermer tegen insecten en de cicak (gekko). Die hagedisjes eten niet alleen insecten van de muur en elkaar, maar zijn ook echt diefjes, die gek van zoete hapjes zijn.

De rijst wordt gekookt vlak voordat er gegeten wordt. De restanten van het eten worden vaak ´s middags nog eens doorgewarmd tegen bederf. Het restant van de rijst wordt de volgende ochtend met wat ui, knoflook en kruiden voor het ontbijt gebakken; dat heet dan nasi goreng oftewel gebakken rijst.

Lontong in pisangblad
Lontong in pisangblad

Lontong - is (in Indonesië) kleefrijst die in een kokervormig gevouwen bananenblad gaar gekookt is. In Nederland (in de toko's) is Lontong - kleefrijst, die ongekookt verkocht wordt in transparante, geperforeerde zakjes (soms is er ook kant en klare, voorgekookte lontong). De rijst in de zakjes zwelt tijdens het koken (in ruim water) op en de ontstane rijstkussentjes worden (na afkoelen) in plakjes of blokjes gesneden. Lontong wordt koud, maar kan ook opgewarmd gegeten worden. Maar, wij gaan de lontong dus zelf maken:....

Lemper in pisangblad
Lemper in pisangblad

Lemper is een Indonesische snack gemaakt van een rolletje kleefrijst met als vulling gehakt, kippenvlees, andere vleeswaren of vegetarisch gehakt. Deze gevulde rolletjes kleefrijst worden meestal in aluminiumfolie of huishoudfolie gewikkeld om ze warm te houden. In Indonesië gebruikt men meestal bananenbladeren.

Nasi goreng in de wadjan
Nasi goreng in de wadjan
Lontong in pisangblad
Lontong in pisangblad

Nasi goreng wordt in Indonesië vaak als ontbijt gegeten. Het wordt gemaakt van restjes die van de avondmaaltijd zijn overgebleven. Restjes koude rijst, koude kip of vlees, alsmede restjes sambal.

Lontong - is (in Indonesië) kleefrijst die in een kokervormig gevouwen bananenblad gaar gekookt is. In Nederland (in de toko's) is Lontong - kleefrijst, die ongekookt verkocht wordt in transparante, geperforeerde zakjes (soms is er ook kant en klare, voorgekookte lontong). De rijst in de zakjes zwelt tijdens het koken (in ruim water) op en de ontstane rijstkussentjes worden (na afkoelen) in plakjes of blokjes gesneden. Lontong wordt koud, maar kan ook opgewarmd gegeten worden. Maar, wij gaan de lontong dus zelf maken:....

Nasi uduk
Nasi uduk

Nasi uduk is witte rijst, welke is gestoomd in geurige kokosmelk. Deze nasi is vooral populair in de Betawi-keuken. Betawi verwijst naar Batavia. Jakarta.

Nasi kuning
Nasi kuning

Een waar feestgerecht dat voornamelijk op huwelijks- of verjaardagen wordt gegeten. Het was en is "nog steeds" een traditie om bij feestelijke gelegenheden nasi kuning of nasi gurih aan te bieden.