De geschiedenis, een weetje en natuurlijk; wat is “Rendang”….

Ik kook en eet graag Indisch/Indonesisch, maar voor mij betekent Indonesisch eten meer dan dat het gewoon lekker is. Zeer zeker voel ik me verbonden met de Indisch/Indonesische keuken en dit mede door mijn familie. Het voelt als een van de belangrijkste onderdelen van mijn culinaire roots, van waar een gedeelte van mijn familie (vaders kant) vandaan komt.

Zoals vele gerechten uit Indonesië is ook Rendang er één, die je eigen familie het beste kan maken.

Ik zou over mijn woorden struikelen want zoveel wil ik over dit heerlijk gerecht schrijven. Rendang wordt, heb ik ergens gelezen, als een van de smakelijkste vleesgerechten ter wereld worden gezien. Enkele jaren geleden kozen de lezers van CNN rendang als nummer 1 op de lijst van de beste 50 gerechten in de wereld. In 2018 koos de Ministerie van Toerisme van Indonesië Arif Yahya, de rendang als een nationaal gerecht. Dit samen met soto, nasi goreng, saté en gado-gado.

Rendang is eigenlijk geen naam voor een gerecht. Het is voornamelijk een filosofische term die verwijst naar een speciaal proces waar vlees mals, droog en smaakvol wordt. Het complexe kookproces geeft rendang een echt unieke en heerlijke smaak.

Dit heerlijk gerecht werd oorspronkelijk gemaakt van buffel/karbouwen vlees en alleen geserveerd op speciale gelegenheden of bij traditionele ceremonies. Vroeger werd rendang gezien als een heilig gerecht.

De traditie van vlees bewaren, wordt al lang gevolgd door de Minangkabau mensen op West Sumatra. Ze deden het op een conventionele manier zonder gebruik te maken van chemicaliën. De Minangkabau mensen geloven dat het koken van rendang drie belangrijke waarden leert namelijk geduld, discretie en doorzettingsvermogen.

Veel Minang mensen zijn weggetrokken; met als resultaat dat ze hun lokale gerechten voorstelden aan nieuwe mensen en nieuwe plaatsen. Deze mensen nemen meestal rendang mee in een verpakking vanwege de langdurige houdbaarheid. Het kan worden bewaard voor een maand. Tegenwoordig wordt rendang niet alleen geserveerd bij bepaalde evenementen maar ook als een deel van het alledaagse gerechten.

Soorten rendang

Er zijn veel soorten rendang. Rundvlees rendang (moet eigenlijk Rendang Daging genoemd worden) en is de bekendste soort rendang. Andere varianten rendang worden o.a.van kippenvlees, vissen, hardgekookte eieren, inktvis en garnalen gemaakt.

Rundvlees heeft zijn eigen varianten zoals rendang paru, rendang limpa en rendang babat. Gebaseerd op het type gelegenheid bestaat rendang uit twee categorieën; de rendang die bedoeld is voor een speciale gelegenheid, wordt gemaakt van ongeveer een kilo rundvlees in één stuk en de rendang die bedoeld is als thuis gerecht, is gemaakt van rundvlees dat al in vele stukjes is gesneden.

Het maken van Rendang…. kan ongeveer 5-6 uur duren en er zijn drie belangrijke fases om de rendang te maken. De eerste fase is “gulai”waar de kokosmelk nog steeds waterig is. De tweede fase is”kalio”waar de kokosmelk dikker is en vettig wordt. Dit duurt meestal ongeveer 4 uur koken. In de derde stap wordt kalio gekookt op een laag vuur totdat het droog is en wordt het rendang.

En toch zijn er zijn 2 soorten Rendang, de bekende “natte” smeuïge versie en een volledig drooggekookte, tot bijna zwart uitgeslagen, versie. En omdat volgens Wikipedia de natte versie 1 maand en de droge zelfs 3 tot 4 maanden buiten de koelkast houdbaar zou zijn, maakte ikzelf altijd een behoorlijke hoeveelheid (zeker 2 tot 3 kg) in één keer. Die ik dan toch wel voor mijn eigen gevoel, in porties verdeel en alsnog in de koelkast bewaar en/of invries hahaha. Maar echt niet zo lang als wat Wikipedia schrijft.

O ja…. zelf maak ik graag de iets nattere versie zodat je saus genoeg hebt voor over de nasi putih.

De échte Padangse rendang zoals ik die ken. Geraspte kokos in een droge pan roosteren, totdat de kokos goudbruin is geworden. Fijn wrijven in de tjobek tot er olie vrij komt. Je krijgt dan een dikke pasta. Dit bij het gerecht voegen. Je proeft echt het verschil. Stukjes rauwe aardappel mee laten koken is ook wel bijzonder en wordt vaker gedaan.

Let wel, het Padangse gerecht rendang wordt door de mens van Padang bijna altijd het hele kunjit blad gebruikt. Rendang is geen geel gerecht, maar donker bruin tot bijna zwart en droog.

Nog een keertje dan; De echte rendang komt dus uit West-Sumatra. Het is maar dat het je weet, maar je kan het natuurlijk ook zelf eens maken. Zullen we er dan maar eens een recept bij doen?

Laten we zo zeggen, het is de rendang zoals ik het maak. Ieder “kokkie” geeft daar z'n eigen draai aan. Toch.

Rendang is niet zomaar een kruidig Indisch stoofpotje...

Heerlijke rendang
Heerlijke rendang